vysvetlenie CPU cache, rýchlejší RAM ako DDR5!

Poznáš tú spomienku? Pamäťou je vyrovnávacia pamäť procesora, kde ako už z názvu vyplýva, tieto údaje sa ukladajú do procesora. Chcete sa dozvedieť viac podrobností o vysvetlení medzipamäte procesora? Príďte sa pozrieť naplno!

Keď hovoríme o pamäti na PC alebo notebooku, určite budete okamžite hovoriť o RAM alebo pevnom disku alebo SSD. Okrem toho stále existuje ešte jedna pamäť, ktorá je dokonca najrýchlejšia zo všetkých.

Poznáš tú spomienku? Pamäťou je vyrovnávacia pamäť procesora, kde ako už z názvu vyplýva, tieto údaje sú uložené v procesore. Chcete sa dozvedieť viac podrobností o vysvetlení medzipamäte procesora? Príďte sa pozrieť naplno!

  • Tu sú 4 výhody pamäte DDR5 RAM, číslo 3 tá najlepšia!
  • To je rozdiel medzi procesormi Intel Core i7 a Intel Xeon
  • Spoločnosť Intel Indonesia, ktorá uviedla Kabylake na trh, odhaľuje rozdiel oproti Skylake

Funkcia a vysvetlenie medzipamäte procesora v procesore

Zdroj foto: Obrázok: Teach ICT

Nahlásené autorským videom Techquickie. Tento koncept poskytuje buď pevný disk, alebo SSD, alebo RAM, ktorý poskytuje údaje potrebné na spracovanie procesora. Ale moderné procesory ako teraz zjavne nemajú optimálny výkon, pretože často čakajú na dáta z RAM alebo pevného disku alebo SSD.

Z tohto dôvodu existuje niečo také Vyrovnávacia pamäť procesora. Koncept funguje podobne ako RAM, akurát, že vyrovnávacia pamäť procesora je oveľa rýchlejšia a dokonca prekračuje DDR5. Samotná vyrovnávacia pamäť procesora je všeobecne rozdelená do troch úrovní. Menovite L1 cache, L2 cache a L3 cache. L1 cache je rýchlejšia ako L2 cache, L2 cache je rýchlejšia ako L3 cache. Aj keď je kapacita veľká, opak je pravdou.

Jednoduchý diagram: Rýchlosť L1> L2> L3, kapacita L1<><>

Zdroj fotografií: Obrázok: APH Networks

Vyrovnávacia pamäť procesora môže pracovať veľmi rýchlo kvôli svojej odlišnej povahe DRAM (dynamická pamäť RAM). Túto CPU cache je možné tiež nazvať SRAM (statická RAM), kde sa pri ukladaní údajov nemusí obnovovať. Ale pretože je vyrovnávacia pamäť procesora veľmi malá, sú tu uložené iba určité údaje. Zvyšok, dáta sú uložené v RAM a na pevnom disku.

Aký veľký vplyv má potom táto vyrovnávacia pamäť procesora na výkon ako FPS v hrách a iných? Závisí to od typu aplikácie, ale vo všeobecnosti to pocítite celkové zlepšenie výkonu. Pretože je dosť ťažké porovnať rozdiely medzi cache CPU, ak vezmeme do úvahy, že cache CPU je jeden procesor.

Video bolo spustené

ZOBRAZIŤ ČLÁNKY

Ak sa pozriete na vyššie uvedené vysvetlenie, je možné dospieť k záveru, že doteraz sme používali pamäť RAM, ktorá je ešte rýchlejšia ako DDR5. Nemyslel si? Ach áno, podeľte sa o svoj názor!

Nezabudnite si tiež prečítať súvisiace články procesor alebo iné zaujímavé písanie z Syn Andalasa.

Banner: ShutterStock


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found